Γιατί να επιλέξω προκατασκευασμένο σπίτι

Οι λόγοι για να προτιμήσετε ένα προκατασκευασμένο σπίτι

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στη λύση της προκατασκευασμένης κατοικίας, οι λόγοι που τους ωθούν να πάρουν τέτοια απόφαση πλέον είναι πολλοί. 

Η κύρια αιτία που κάνει τον Κύπριο πολίτη να ασχοληθεί και να ψάξει τι είναι προκατασκευασμένο σπίτι είναι το οικονομικό. Το κόστος με τα σημερινά δεδομένα είναι 30% φθηνότερο από τη συμβατική κατοικία, χωρίς να υστερεί σε ποιότητα κατασκευής.

Πλεονεκτήματα, όπως το προκαθορισμένο κόστος, αλλά και ο προκαθορισμένος χρόνος παράδοσης, είναι εκείνα που επισημαίνουν τόσο οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές όσο και οι ίδιες κατασκευαστικές εταιρείες.

Οι επιλογές μεταξύ τόσο του σχεδίου όσο και των υλικών είναι απεριόριστες και αυτές ακριβώς είναι που προσδιορίζουν το τελικό κόστος. Ο αγοραστής από την πλευρά του, ο οποίος βομβαρδίζεται από προσφορές και δελεαστικές προτάσεις, πρέπει να κάνει προσεκτική επιλογή της εταιρείας που θα του κατασκευάσει το σπίτι του. Με χρόνια εμπειρία στον τομεα αυτό υπάρχουν διαφορές "παγίδες" από τους κατασκευαστές ως προς το τι περιλαμβάνεται στην τιμή και τι όχι. 

Άλλο θετικό στοιχείο που επαιξε πολύ σημαντικό ρόλο πως βλέπει ο Κύπριος αγοραστής τις κατασκευές αυτές, είναι και η αντιμετώπιση που έχουν οι τράπεζες προς το νέο τρόπο δόμησης. Τώρα πια οι τράπεζες χρηματοδοτούν και εξετάζουν τις αιτήσεις για χρηματοδότηση όπως ένα συμβατικό σπίτι. Η δανειοδότηση γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως εφαρμόζεται σε όλες τις μόνιμες κατασκευές (δεν χρηματοδοτούν λυόμενα, μετακινούμενες κατασκευές κλπ) Η άλλη διαφορά τους έγκειται στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Αν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν) και τούβλο, θεωρούνται βαριάς κατασκευής, ενώ αν είναι από ξύλο ή μέταλλο κ.ά., ελαφριάς. Το συνολικό βάρος της κατασκευής είναι πολύ πιο μικρό με τον τρόπο αυτό και δίνει την ευελιξία σε αρχιτέκτονες και μηχανικούς να κατασκευάσουν ευκολότερα σπίτι πάνω από υφιστάμενο κτήριο σε χώρο με προβληματικό υπόστρωμα κλπ.

Είναι σωστή η άποψη μεγάλης μερίδας κόσμου που πιστεύει ότι εφόσον χρειάζεται να βγάλεις άδεια οικοδόμης για τα προκατασκευασμένα όπως και για τα συμβατικά, οι ιδιοκτήτες είναι εξασφαλισμένοι, όποια κατασκευή και αν επιλέξουν. Οι αρχές πλέον ελέγχουν αν η συγκεκριμένη κατοικία πληρεί όλες τις προδιαγραφές, όπως αντισεισμικότητα, θερμομόνωση, ηχομόνωση, πυρασφάλεια κ.ά.

Γιατί όμως να προτιμήσετε τα προκατασκευασμένα σπίτια από τα συμβατικά;

Τα βασικά πλεονεκτήματα που έχουν προσελκύσει πολλούς, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατασκευαστριών εταιρειών είναι η ταχύτητα παράδοσης από δύο ώς έξι μήνες (σε ημερομηνία συμφωνημένη από την αρχή), η απαλλαγή από το άγχος της κατασκευής (συνεργεία, καιρικές συνθήκες κ.ά.), η ελεγχόμενη ποιότητα κατασκευής (Κατασκευή σε εργοστάσιο) και η οικονομία (ιδιαίτερα μειωμένο κόστος και από την αρχή καθορισμένο).

Το θέμα ακρίβεια κατασκευής είναι αδιαπραγμάτευτο στοιχείο σε ένα προκατασκευασμένο σπίτι. Από την στιγμή που οι τοιχοποιίες κατασκευάζονται σε εργοστάσιο η πιθανότητες αστοχίας, κατασκευαστικού λάθους περιορίζονται στο ελάχιστο. Οι τοιχοποιίες μετριούνται με ακρίβεια χιλιοστού και επιτόπου στο οικόπεδο του πελάτη τοποθετούνται στην βάση πέδιλο.

Το σύστημα των προκατασκευασμένων τοιχοποιιών είναι ξηράς δόμησης, σε αντίθεση με το συμβατικό σπίτι που κατασκευάζεται με βάση το ΝΕΡΟ. Για παράδειγμα φτιάχνεις με μπετόν πέδιλο κολώνες πλάκα, στην ουσία ο σκελετός της οικίας αποτελείτε από νερό, γενικά το μπετόν έχει την τάση να διαβρώνεται, αυτό έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την διάβρωση του σιδήρου. Επίσης τα τούβλα κατασκευάζονται με βάση το νερό, έπειτα από αυτό εφαρμόζεται πηλός για να κολλήσουν και τέλος σουβάς εσωτερικά εξωτερικά που η βάση τους είναι όλα το νερό. Τα πιο πάνω υλικά εχουν την τάση μα απορροφούν το νερό με αποτέλεσμα το σύνηθες πρόβλημα που βλέπουμε στα Κυπριακά σπίτια υγρασιες και μούχλες. Την ίδια ώρα που το σύστημα ξηράς δόμησης δεν εφαρμόζει κανένα υλικό με βάση το νερό. 

Τελειώνοντας, προκειμένου να διαπιστώσετε εσείς οι ίδιοι ποιο σπίτι ικανοποιεί περισσότερο τις απαιτήσεις σας, πρέπει να κάνετε μια προσωπική έρευνα. Επισκεφθείτε σοβαρές εταιρείες πάρτε πληροφορίες, δείτε από κοντά δείγματα και σχέδια. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μοντέλα - σχέδια που προτείνει η κάθε εταιρεία αλλά γίνονται τροποποιήσεις αν θέλετε, σύμφωνα με τις δικές σας υποδείξεις. 

Πριν καταλήξετε και υπογράψετε βεβαιωθείτε για τις εργασίες που περιλαμβάνει το συμβόλαιο και η προσφορά, ρωτήστε για την συγκεκριμένη εταιρεία και μετά προχωρήστε. Η μικρή κοινωνία της Κύπρου μας δίνει την δυνατότητα να μάθουμε πολλές πληροφορίες, φτάνει να το ψάξουμε.